Krydd-och vininkokta äpplen:
- Portioner: 4-6
- Förberedelsetid: 10 minuter
- Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- 5 dl vatten
- 2 dl rött vin
- 225 g tranbär, frysta
- 2 dl socker
- 4 fasta äpplen, t ex Pink Lady, Granny Smith
- 2 stjärnanis
- 1 bit kanelstång
Anvisningar:
1. Koka upp vatten och vin med tranbär, låt sjuda tills tranbären är ljust röda, cirka 10 minuter.
2. Sila ner spadet i en annan stor kastrull, låt rinna av väl så all saft kommer med.
3. Häll sockret i saften, koka upp. Lägg i stjärnanis och kanelstång.
4. Skala äpplena, låt stjälkarna vara kvar.
5. Lägg ner äpplena i saften och sjud försiktigt tills mjuka ca 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt äpplena kallna i lagen. Låt gärna ligga över natten.
6. Vid servering skär i klyftor och servera till parfait.