Pepparkaks­parfait
No Video
  • Förberedelsetid 35 '
  • Totaltid 395 '
10

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g Philadelphia Original eller Laktosfri
  • 1 apelsin
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g pepparkakor, krossade/mixade
  • 1 sats inkokta äpplen, se till höger
  • 0.5 l färska bär

Gör så här:

  • Separera äggen. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna och vispa ljust och pösigt.
  • Blanda sedan med låg hastighet i Philadelphian.
  • Riv fint skal av halva apelsinen och pressa ur ca ¾ dl saft. Blanda ner rivna skalet och saften i smeten.
  • Vispa grädden i en egen bunke, vänd därefter ner grädden i äggsmeten.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner skummet med en slickepott i smeten.
  • Varva pepparkakskross med parfaitsmet i en plastfilmsklädd form och frys minst 6 timmar eller bäst över natten.
  • Ta ut 30 minuter innan servering. Servera med inkokta äpplen och färska bär.

TipsTips

  • Krydd-och vininkokta äpplen:

    • Portioner: 4-6
    • Förberedelsetid: 10 minuter
    • Tillagningstid: 20 minuter

    Ingredienser:

    • 5 dl vatten
    • 2 dl rött vin
    • 225 g tranbär, frysta
    • 2 dl socker
    • 4 fasta äpplen, t ex Pink Lady, Granny Smith
    • 2 stjärnanis
    • 1 bit kanelstång

    Anvisningar:

    1. Koka upp vatten och vin med tranbär, låt sjuda tills tranbären är ljust röda, cirka 10 minuter.

    2. Sila ner spadet i en annan stor kastrull, låt rinna av väl så all saft kommer med.

    3. Häll sockret i saften, koka upp. Lägg i stjärnanis och kanelstång.

    4. Skala äpplena, låt stjälkarna vara kvar.

    5. Lägg ner äpplena i saften och sjud försiktigt tills mjuka ca 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt äpplena kallna i lagen. Låt gärna ligga över natten.

    6. Vid servering skär i klyftor och servera till parfait.

Näringsvärde

Näringsvärde Per portion
Energivärde 1252,9 kj
kcal 299,2 kcal
Fett 21,9 g
Kolhydrater 25,2 g
Proteiner 4,4 g