Pepparkaksparfait
No Video
  • Förberedelsetid 35 '
  • Totaltid 395 '
10

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g Philadelphia Original eller Laktosfri
  • 1 apelsin
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g pepparkakor, krossade/mixade
  • 1 sats inkokta äpplen, se till höger
  • 0.5 l färska bär

Gör så här:

  • Separera äggen. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna och vispa ljust och pösigt.
  • Blanda sedan med låg hastighet i Philadelphian.
  • Riv fint skal av halva apelsinen och pressa ur ca ¾ dl saft. Blanda ner rivna skalet och saften i smeten.
  • Vispa grädden i en egen bunke, vänd därefter ner grädden i äggsmeten.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner skummet med en slickepott i smeten.
  • Varva pepparkakskross med parfaitsmet i en plastfilmsklädd form och frys minst 6 timmar eller bäst över natten.
  • Ta ut 30 minuter innan servering. Servera med inkokta äpplen och färska bär.

TipsTips

  • Krydd-och vininkokta äpplen:

    • Portioner: 4-6
    • Förberedelsetid: 10 minuter
    • Tillagningstid: 20 minuter

    Ingredienser:

    • 5 dl vatten
    • 2 dl rött vin
    • 225 g tranbär, frysta
    • 2 dl socker
    • 4 fasta äpplen, t ex Pink Lady, Granny Smith
    • 2 stjärnanis
    • 1 bit kanelstång

    Anvisningar:

    1. Koka upp vatten och vin med tranbär, låt sjuda tills tranbären är ljust röda, cirka 10 minuter.

    2. Sila ner spadet i en annan stor kastrull, låt rinna av väl så all saft kommer med.

    3. Häll sockret i saften, koka upp. Lägg i stjärnanis och kanelstång.

    4. Skala äpplena, låt stjälkarna vara kvar.

    5. Lägg ner äpplena i saften och sjud försiktigt tills mjuka ca 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt äpplena kallna i lagen. Låt gärna ligga över natten.

    6. Vid servering skär i klyftor och servera till parfait.

Näringsvärde

Näringsvärde Per portion
Energivärde 1252,9 kj
kcal 299,2 kcal
Fett 21,9 g
Kolhydrater 25,2 g
Proteiner 4,4 g
Vi använder cookies för att underlätta användningen av denna webbplats. Om du vill veta mer om vad cookies har för funktion eller om du vill ta reda på hur du kan ändra dina inställningar för cookies tittar du under "Policy för cookies". Om du fortsätter att surfa på den här webbplatsen accepterar du vår policy för användning av cookies så som den definieras i Policy för cookies.