Cheesecake med popcorn
No Video
  • Förberedelsetid 45 '
  • Totaltid 225 '
6

Ingredienser

  • 85 g vaniljkex
  • 65 g osaltat smör
  • 440 g Philadelphia Original, rumstempererad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 gelatinblad
  • 125 g + 55 g + 3 msk florsocker
  • 1 äggvita
  • 0.5 dl äpplejuice
  • Kolasås och popcorn
  • 1 äpple, skuret i tärningar
  • 1 citron
  • 13 g smör

Gör så här:

  • Klipp ut 6 cirklar om 7 cm från ett bakpapper och placera dem i botten på 6 små springformar (eller använd en liten springform).
  • Smält smöret. Finmal kexen i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och rör ihop ingredienserna. Tryck ut 25 g (1/6) av blandningen i botten av varje form. Sätt formarna i kylskåpet i 30 minuter.
  • Karamelliserade äpplen: Skala äpplet och skär det i små tärningar. Tryck ut citronsaften över äppelbitarna, för att förhindra att de blir bruna. Smält florsockret (ca 125 g) i en stekpanna med tjock botten på mellanvärme. Dra florsockret mot mitten av stekpannan, när det börjar smälta i ytterkanterna. Håll ett öga på det smälta florsockret. Rör inte i det smälta florsockret, utan rotera istället stekpannan genom att hålla i handtaget. Ta bort stekpannan från värmen och tillsätt smöret, så snart allt florsocker har fått en jämn brun färg. Vänd försiktigt ner äpplebitarna och se till att de täcks av det smälta florsockret. Låt äpplebitarna koka försiktigt i det smälta florsockret på låg värme, tills att de är mjuka (det tar inte lång tid).
  • Fyllning till cheesecaken: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm äpplejuicen i 10–15 sekunder i en mikrovågsugn eller i en liten stekpanna, tryck ut vattnet ur gelatinbladen och smält dem i juicen. Rör tills att blandningen har svalnat. Rör ihop florsockret (ca 55 g) med Philadelphiaosten i en skål, tills att blandningen blir mjuk.
  • Vispa vispgrädden och tillsätt 3 msk florsocker, en i taget. Vispa tills att du får små toppar på grädden. Sätt in grädden i kylskåpet. Vänd ner gelatinblandningen i ostkrämen. Använd visp för att få en jämn konsistens. Vispa äggvitan hård i en egen skål. Blanda försiktigt ner den hårdvispade grädden i ostkräm-gelatinblandningen. Tillsätt sedan äggvitan, också försiktigt.
  • Lägg fyllningen, lite kolasås och de karamelliserade äpplena i lager i de små formarna. Avsluta med karamelliserade äpplen som garnering på toppen. Se till att ytan är jämn och garnera till sist med lite kolasås. Täck med plastfolie och låt dem stå i kylskåpet i 2–3 timmar. Stöt ut kakorna ur formarna genom att försiktigt pressa uppåt från botten före servering.

TipsTips

  • Philadelphiaosten och smöret bör vara rumstepererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake.
  • Vispgrädden bör vara kall innan den vispas. Det gör att krämen blir väldigt lätt och luftig samt att den håller sig sådan längre.
  • Du kan sätta cheesecaken i frysen i 30 minuter, om du vill kyla den lite snabbare. Alternativt kan du göra kakan dagen innan den ska serveras och låta den stå i kylskåpet över natten. Cheesecaken kan förvaras täckt med plastfolie i kylskåp i upp till 3 dagar. Den kan också frysas i upp till 3 månader, om den är noga täckt med plast. Cheesecaken sätts i kylskåpet dagen före serveringen, om den har förvarats i frysen. Den ska fortfarande vara täckt med plast för att den inte ska bli torr och som skydd mot lukt från andra matvaror.

Näringsvärde

Näringsvärde Per portion
Energivärde 1952,2 kj
kcal 466,2 kcal
Fett 30,7 g
Kolhydrater 44,7 g
Proteiner 3,5 g
Vi använder cookies för att underlätta användningen av denna webbplats. Om du vill veta mer om vad cookies har för funktion eller om du vill ta reda på hur du kan ändra dina inställningar för cookies tittar du under "Policy för cookies". Om du fortsätter att surfa på den här webbplatsen accepterar du vår policy för användning av cookies så som den definieras i Policy för cookies.